"Magyaros tévhit": 100%-os jutalékos rendszerben dolgozó értékesítő Angliában.

Mindig meglepődök, amikor magyar KKV-k vezetői vagy tulajdonosai felvetik, hogy 100% jutalékos formában értékesítsünk nekik Angliában. Ezt egyszerűen el kell felejteni, ha valaki Angliában valóban üzleteket akar kötni.

Már lassan tíz éve foglalkozom másik tevékenységemként fejvadászattal, munkaerő közvetítéssel Angliában és Magyarországon. Főleg mérnököket közvetítek, de sokszor kerestem jó értékesítőket multinacionális cégeknek vagy akár KKV-knak. Tudom, hogy a jó értékesítő meglehetősen ritka és éppen ezért nem olcsó. Tiszta jutalékos formában dolgozó értékesítő ma már Magyarországon is nagyon ritka. A legtöbben rámcsapnák a telefont, ha egy ilyen munkát ajánlanék nekik.

Angliában ez még inkább igaz.

Miért? 

Elég jól ismerjük a helyi viszonyokat. Londonban és környékén magasabb bérek vannak általában, mint vidéken, de biztosan állíthatjuk, hogy havi 2000 fontos alapfizetés alatt nem érdemes értékesítőt felvenni. Aki ez alatt dolgozik, azt általában nem érdemes megbízni, mert nem eredményes. Ez forintban valamivel több, mint 700 000 Ft.+adók. Egy tapasztaltabb, sikeresebb értékesítő 3000 fontnál kezdődik alapbérben + jutalék és adott esetben céges autó. A még komolyabb, eredményesebb értékesítők ennél is többet keresnek alapbérben. Fontos kiemelni, hogy nem vezetőkről van szó, hanem önálló értékesítőkről.

A Reed egy elismert fejvadász cég Angliában, akiknek jelentős álláshirdetési oldaluk is van. Az ő felméréseik alapján állítottuk össze az alábbi táblázatot:

Értékesítési pozíció

Éves fizetés fontban

Havi fizetés fontban

Havi fizetés forintban

IT értékesítő

46 117

3 843

1 421 910

Direkt értékesítő

42 946

3 578

1 323 860

Üzletfejlesztő

38 641

3 220

1 191 400

Területi értékesítő

37 849

3 154

1 166 980

 

Forrás: https://www.reed.co.uk/average-salary/sales

 

Az angol piac messze sokkal nagyobb, mint a magyar és sokkal inkább fizetőképes is. Az angol bérek szintén lényegesen magasabbak, mint a magyar bérek. Ez az egyik pont, ami miatt a magyar cégek nehezen indulnak neki az angol piacnak.

Amennyiben van egy jó értékesítő Angliában, aki - mivel jó értékesítő - el is tudja magát adni átlagosan 2-3000 fontért, akkor miért menne el nulla font alapbérrel dolgozni? A magas alapbér mellett természetesen további jutalékot is kapnak. El tudjuk képzelni azt az embert, akinek annyira megtetszik egy magyar KKV terméke vagy szolgáltatása, hogy hajlandó elengedni azt a bruttó alapbért, amit máshol megkapna? Miért tenné? Mindenhol lehet olyan kétségbeesett értékesítőt találni, aki belekapaszkodik minden fűszálba, de vajon érdemes-e megbízni benne? Meddig lesz motivált? Meddig tudja ezt ingyen csinálni befektetve a saját idejét és erőforrásait?

Hangsúlyozom, hogy nem franchise partnerről vagy valami hasonlóról van szó, hanem értékesítőről.

Angliában ez fel sem merül. Legalábbis én konkrétan soha nem találkoztam vele egy kicsit is komolyabb cégeknél. Persze kinti magyar vállalkozókről hallottam, akik így próbálkoznak értékesítőt találni, de közöttük is ritkaság.

Nem kell hinni nekem, de érdemes rákeresni az angol álláshirdetési oldalakra és akkor mindenki láthatja a saját szemével azt, amiről beszélek.

Könnyebb lesz bejutni az angol piacra, ha ezt elfelejtjük. Igen, ez befektetést igényel. Aki nem akar vagy nem tud ebbe befektetni, annak nem való az angol piac.

Good luck :)

ui: Amennyiben segítségre van szükséged az angol piaci nyitással kapcsolatban, bátran keress meg.

Végh Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://angolbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr6612881992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Üzletfejlesztés Angliában magyar KKV-knak

Ez a blog azoknak a magyar KKV vállalkozóknak szól, akik szeretnének megjelenni az angol piacon.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása