Üzleti bankszámlanyitás Angliában - azaz rémálom a High Street-en
Ami Magyarországon sokkal egyszerűbb...

Az előző bejegyzés megmutatja, hogy egy cég indítása Angliában a költségeket, alaptőkét és az ügyintézés menetét tekintve messze sokkal egyszerűbb, mint Magyarországon. Általában 24 órán belül megvan a "Kft". De sajnos mégis van egy pont, aminek az ügyintézésénél visszasírtuk a magyar rendszert. Ez a vállalkozás bankszámlájának a megnyitása.

Évekkel ezelőtt, amikor az első cégünket akartuk elindítani Angliában, még egy komoly befektetőnk is volt, aki csak annyit kért, hogy legyen meg a céges bankszámla és máris indítja azt a nem kis összeget, amiből az érdemi munka el tud indulni.

A magyar tapasztalataink alapján könnyedén indultunk el a kiválasztott bankba. Aztán jött a rémálomszerű folytatás. 

Bementünk a bankba, ahol a másik tulajdonosnak régóta vezetett privát számlája volt. Ez volt a Barclays Bank. Ez egy elterjedt, nagy bank Angliában. Az ügyintéző elmondta, hogy hívjuk fel telefonon az üzleti számla ügyintézőt. Rámutatott egy belső telefonra, amin felhívtuk, majd rögtön rengeteg kérdéssel indított, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk és mi a tervünk. Mindent elmondtunk, majd kaptunk egy időpontot, amikor valaki más fog felhívni minket. A másik ügyintéző a megadott időpontban telefonált és neki is el kellett mondani mindent elölről. Mi az üzleti tervünk? Milyen tapasztalatunk van ebben a témakörben stb. Majd kaptunk egy személyes találkozóra időpontot több héttel később. Mivel már így is sok idő telt el, ezért átmentünk egy másik bankba. Ez volt a Natwest, azaz a National Westminster Bank. Kedvesen fogadtak minket és minden kezdődött elölről.

Végül összességében több telefonos és személyes interjú után sikerült kicsit több két hónap alatt megnyitni a céges bankszámlánkat Londonban. Összehasonlítva azzal, hogy a Ltd megnyitása 24 óra alatt megtörtént, bizony elég sok időt emésztett fel a bankszámla nyitása.

Százszor visszasírtuk a magyar üzleti számlanyitás gyors folyamatát.

 

Itt is vannak kiskapuk:

Később derült ki, hogy azért itt is vannak kiskapuk. Tudni kell, hogy Angliában a privát bankszámla megnyitása is sokszor komoly procedúra és az ügyintézés sokszor teljesen szubjektív. Így lehet, hogy az egyik bankfiókban simán elküldenek, míg a másikban segítenek.

Aki üzleti bankszámlát akar nyitni Angliában és nem akar erre túl sok időt szánni, annak a következőket ajánlom:

- Metro Bank. Sokkal gyorsabbak, nem húzzák az időt. Elvileg, ha minden rendben van, akkor 1-2 nap alatt megnyitják a számlát. 

- Amennyiben a cégalapítást egy megfelelően kiválasztott ügynökség végzi el, akkor ők rendelkeznek, rendelkezhetnek jó banki kapcsolatokkal, hiszen sok számlanyitásban benne voltak. Ezek az ügynökségek sok esetben gyorsaságot ígérnek, azaz egy héten belül személyes interjú a bankban, de számlanyitást ők sem tudnak garantálni.

- Ismerek olyan könyvelőirodát, amelyik garantálja, hogy az egyik nagy banknál 24-48 órán belül megnyitja az üzleti számlát, de ezért nagyjából 2000 fontot elkér az iroda. Az, hogy ez így legális-e vagy sem, abban nem tudok állást foglalni.

- Amennyiben egyik sem megy, vagy tényleg biztosra akar menni a tulajdonos, akkor ott vannak az online "bankok". Ezek nem igazi bankok, de rendelkeznek a pénzügyi felügyelet engedélyével a tevékenységükhöz. Ilyen pl. a Cashplus, ahol 69 font éves díj ellenében gyorsan és biztosan lehet üzleti számlát nyitni.

Az éves díj itt Angliában meglehetősen ritka, hiszen általánosan a privát és az üzleti bankszámlák sem rendelkeznek fix havi vagy éves költséggel és az átutalás, illetve a pénzfelvétel is ingyenes, amennyiben Anglián belül történik.

Az egész bonyolultság mögött az lehet, hogy az angol bankok nem vadásznak az ügyfelekre. Inkább átgondolják többször és elutasítják a jelentkezőt, ha bármi nem tetszik nekik.

A jó hír az, hogy amennyiben a cégnek végre sikerült nyitni egy bankszámlát, akkor pl. egy viszonylag jelentős folyószámlahitelt megkapni már sokkal egyszerűbb tud lenni, mint maga a számlanyitás.

 

Good luck :)

 

 

Végh Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://angolbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr3612868812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Üzletfejlesztés Angliában magyar KKV-knak

Ez a blog azoknak a magyar KKV vállalkozóknak szól, akik szeretnének megjelenni az angol piacon.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása